• DansJeFit danst tijdens de Menzis Sportdag

  Iedereen kan dansen

  Arnhem- Iedereen kan dansen, ook al zit je bijvoorbeeld in een rolstoel.
  Onder aanvoering van dansdocent Joeri van Grol gingen gisteren de voetjes van de vloer tijdens Special Heroes Day.

 • DansJeFit wedstrijdteams @ Kunstbende

  Klik hier voor het krantenartikel

   

 •  

  Dansdag voor Ethiopië

   

  03 12 2013 11:36
   VAN DE REDACTIE

  ZEVENAAR - Zelfs al heeft een dag 48 uur, dan nog is die te kort voor Joeri van Grol, zo bruisend, ondernemend, creatief en enthousiast is deze eigenaar van DansJeFit. Naast dansworkshop op scholen, schoolfeesten, zumba-party's, dansspektakels, kinderfeestjes en wedstrijdgroepen ziet Joeri kans om het project ClubLinking Ethiopië van de grond te tillen. Een kennismaking met deze ongeremde en onvermoeibare ondernemer pur sang die dansend door het leven lijkt te gaan, maar emotioneel wordt van een klein Ethiopisch jongetje zonder benen, dat laat zien dat dansen op krukken heel goed mogelijk is.

  Door José Vleeming

  Samen met 3 judoka's van Stichting Joni is Joeri begin november voor 8 dagen naar Ethiopië afgereisd. Stichting Joni, een Achterhoekse organisatie met een eigen kantoor in Ethiopië, stelt zich ten doel om met inzet vanuit Ethiopië zélf aan een duurzame toekomst voor de sociaal zwakkeren in de Ethiopische samenleving te werken. Het speerpunt ligt vooral op kansarme kinderen en die zijn er voldoende. "Het was bij tijd en wijle heftig", zegt Joeri. "Vooral het bezoek aan het opvanghuis voor straatkinderen hakte erin. Niet alleen is er geen toekomstperspectief voor kinderen uit arme gezinnen, ook het leven van straatkinderen, weeskinderen en kinderen met lichamelijke en geestelijke handicaps is uitzichtloos; ze zijn letterlijk aan de kant geschoven en worden volledig aan hun lot overgelaten, dat is de dagelijkse realiteit." 

  "Met zakken vol geld kun je het verschil niet maken" legt Joeri uit. "Wel met het bundelen van krachten en het samen oplopen bij projecten zoals die zijn ontwikkeld voor Sport, Onderwijs en Werk. Het uiteindelijke doel is de Ethiopiërs zelf het verschil in hun leven te laten maken. Om die mix van Sport, Onderwijs en Werk met ondersteuning vanuit Nederland meer body te geven, is het fenomeen ClubLinking bedacht. ClubLinking legt, zoals het woord al zegt, een link tussen een vereniging of school in Nederland en een vereniging of school in Ethiopië." 

  Joeri: "Het is een wisselwerking, een win-winsituatie voor beide landen. Met die mogelijkheid in mijn gedachten reisde ik mee met de judoka's. Zij hebben in Ethiopië judoleraren opgeleid die daar nu judolessen geven en er hun brood mee verdienen. Dat is waar Stichting Joni voor staat: ondersteunen en begeleiden om uiteindelijk de kracht vanuit de mensen zelf te laten komen. Met DansJeFit kunnen wij ons via Stichting Joni met dansactiviteiten aan Ethiopië verbinden en een langdurige samenwerking aangaan. Mijn bezoek had een oriënterend karakter. Wat is er nodig, hoe kan DansJeFit op korte termijn helpen en welke initiatieven hebben een langere looptijd, op die vragen moet een antwoord komen."

  Dansles voor Afrikaanse kinderen? Ritme en bewegen zit in hun genen, wat kun je daar aan toevoegen? Joeri: "Natuurlijk zijn ze ongelooflijk ritmisch, maar westerse dansen als hip hop of streetdance kennen ze niet. Het gaat niet louter om dansen, het gaat om zoveel meer. Zo is de voertaal Engels en spelenderwijs krijgen ze Engelse woorden mee, ze leren nieuwe muziek kennen, ze gaan anders bewegen op westerse muziek en niet geheel onbelangrijk we proberen ze wat discipline bij te brengen. Als je wat wilt bereiken, een dansevenement bijvoorbeeld, zul je toch enigszins gedisciplineerd te werk moeten gaan. Kortom, het is een ontwikkeling in de breedte." 

  Wat is je het meest van deze reis bijgebleven?
  Joeri: "Dat alle kinderen waar ook ter wereld hetzelfde zijn en dat muziek werkelijk verbroedert. Midden in Ethiopië sta ik met een grote groep kinderen met Down Syndroom te dansen op Feel This Moment van Pitbull en Christina Aguilera. Zo mooi om te zien, zo emotioneel ook toen ik vertrok. Heel even een glimpje geluk in die pikzwarte ogen, daar doe je het voor."

  Heb je op korte termijn al iets in petto voor Ethiopië?
  Joeri: "Jazeker, op zondag 15 december gaan we met hopelijk heel veel mensen dansen in onze dansschool in Zevenaar. We hebben een fantastisch programma bedacht en iedereen van jong tot oud is welkom. Er is wat beeldmateriaal, ik houd een klein praatje, maar de kern van dit sponsordansproject is natuurlijk dansen. Tegen iedereen die van muziek en bewegen houdt, wil ik zeggen, kom op 15 december naar de Babberichseweg 23 in Zevenaar en dompel je onder in de warme sfeer die Ethiopië heet. 

  Informatie: www.dansjefit.nl en www.joniproject.nl

  Op de foto:
  Joeri en Dunja van Grol. Zus Dunja is de grote drijvende kracht achter de schermen.